Tijdens een bezoek aan België mag het zeker niet nagelaten worden om de westhoek te verkennen. Hier zijn tal van bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar. Ook te voet of met de fiets heb je keuze uit verschilleden wandel en fietsroutes. Wat zeker niet mag ontbreken tijdens je dagtrip is het museum aan de IJzer in de IJzertoren, de Dodengang (loopgraven in Diksmuide), het Duitse kerkhof in Langemark, de begraafplaats van het Gemene Best ‘Tyne Cot’, de Menenpoort in Ieper.
De Dodengang
was tijdens W.O. I een van de gevaarlijkste stellingen van het Belgische leger en lag amper 50 meter verwijderd van een Duitse bunker. De Dodengang is een netwerk van ruim een kilometer Belgische loopgraven en bunkers aan het IJzerfront. Duitse sluipschutters zaaiden hier dood en verderf.
Tynecotstraat in Passendale.
Hier bevindt zich de begraafplaats van het Gemene Best en het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 1 februari tot 30 november van 10 tot 18 uur. Tijdens de sluitingsperiode van het bezoekerscentrum blijft de begraafplaats gewoon open. De naam Passendale is gegrift in het collectieve geheugen van Groot-Brittannië en het Gemenebest. Tijdens de Derde Slag bij Ieper of de Slag om Passendale (1917) werd samen met het tot puin geschoten dorp Passendale een totaal verwoest terrein veroverd. De Britten noemden het ‘Passiondale’ of dal van het lijden. De menselijke prijs was enorm en dit wordt onuitwisbaar bewezen op Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland. Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie van de Duitse Flandern I-stelling, waar Australische troepen in oktober 1917 een eerste hulppost inrichtten. Er ontstond al snel een kleine begraafplaats met 340 bijzettingen van gewonden die ter plaatse bezweken. Tussen 1919 en 1921 brachten gespecialiseerde ‘Exhumation Companies’ hier vanuit de omliggende velden de gesneuvelden samen. Slechts 3.800 zijn bij naam bekend.
De IJzertoren
is in de eerste plaats een herdenkingsmonument voor de Vlaamse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De IJzertoren staat ook symbool voor de aan de IJzer ontstane wil tot meer politieke verzelfstandiging van Vlaanderen. De jaarlijkse IJzerbedevaart aan de voet van de toren is een politieke manifestatie tegen oorlog en voor Vlaams zelfbestuur. Zo staat er op de toren te lezen AVV / VVK, wat staat voor Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus. Wie meer wil weten over 100 jaar Groote oorlog in Vlaanderen kan hier de brochure raadplegen via deze link. www.vlaanderen.be/brochure.pdf (Met dank voor de foto’s aan Paulette Looze.)
One thought to “Westhoek Belgie en de Groote Oorlog”
Reacties zijn gesloten.